Vinterdäck

vinterdäckAtt du kör med bra och dugliga vinterdäck vid vinterväglag är av högsta betydelse, inte bara för din egen utan för alla medtrafikanters säkerhet. Vid temperaturer som understiger 5+ har sommardäck helt tappat de egenskaper som krävs för att framföra ett motordrivet fordon på ett säkert sätt.

Med vinterdäck menas däck som är speciellt anpassade för vinterväglag. Vanligtvis då genom dess gummiblandning och däckmönster samt mönsterdjup. Vinterdäck kan vara försedda med dubbar för att få bättre grepp vid körning på snöbelagd väg.

I Sverige delar man in vinterdäck i de två huvudgrupperna dubbdäck och friktionsdäck.

Friktionsdäck

Frikttionsdäck kan användas året om, men är främst avsedda för vinterkörning. När temperaturen stiger slits friktionsdäck snabbt och de har då inte i närheten lika bra fäste som sommardäck. Kör du främst på vägar med lös snö är friktionsdäck att föredra.

Dubbdäck

Vid körning på våta isiga vägar är dubbdäck att föredra. Vid hård snö och rå is fungerar dubbdäck och friktionsdäck lika bra. Dubbarna gör att bullernivån i bilen höjs något.

Så säger Sveriges lag om vinterdäck

Enligt lag måste du ha vinterdäck på bilen mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Mönsterdjupet för vinterdäck måste vara minst 3 mm, men 4-5 mm är att rekommendera för högsta säkerhet. Med vinterväglag menas om det finns snö, snömodd, is eller frost på vägen. Om du skulle bli stoppad av polisen och inte har vinterdäck är det helt och hållet upp till polisen i fråga att avgöra om det är vinterväglag eller ej.

Du rekommenderas att sätta på vinterdäck redan 1 november och det är tillåtet att sätta på vinterdäck med dubbar redan 1 oktober till och med 15 april.

Olika typer av vinterdäck

Idag finns det tre olika sorters vinterdäck att välja mellan, lite beroende på olika klimat och körsätt eller användningsområden. De olika typerna är vinterdäck med dubbar, vinterdäck utan dubbar anpassade för nordiskt klimat och vinterdäck utan dubbar anpassade för mellaneuropeiskt klimat. Ingen av dessa däck passar för alla klimat och väglag, därför är det extremt svårt att ge generella råd. En god idé är att kika runt och fråga sig fram om man är osäker på vilka däck man ska köpa.